Merijntje Betzema

“Merijntje, het is zo gaaf dat jij grafisch ontwerper bent. De koppeling met kledingadvies is heel logisch. Heb je eraan gedacht om die twee vakken te combineren?” vraagt docent Anneke Dercksen. Het is begin 2017. Ik ben zelfstandig ondernemer als grafisch ontwerper en ben net gestart met de opleiding kleurenanalyses volgens het 78Color System bij Regien Strategier. 

Zomer 2022. Een paar jaar en veel experimenten verder weet ik dat Anneke het heel scherp heeft gezien. Ondernemers zijn vaak het gezicht van hun eigen bedrijf. Mensen werken graag met echte mensen. Hòe laat je als ondernemer je gezicht dan zien op een ontspannen en comfortabele manier? Ik heb de vakkennis gecombineerd: grafisch ontwerp en imago-advies. 

Door deze werkwijze laat ik de kleding- en huisstijl op elkaar aansluiten en op je persoonlijkheid. De basis van jouw bedrijf ben je zelf, en dat maken we zichtbaar en beleefbaar. Zo trek je de ideale klanten aan.

“Merijntje, je helpt me mijn bedrijf én mezelf neerzetten,” zegt Renate Memelink, een van mijn klanten. Dat is het precies. 

Hoe gaat dat in z’n werk?

Via een aantal vaste ingrediënten bouwen we op een natuurlijke manier aan de uitstraling van het bedrijf. De stijlsignatuur.

Ik begin met holistisch imago-advies. Ik richt me op de ondernemer als mens. Techniek is belangrijk maar niet doorslaggevend. Kleur vormt de basis. Ik zet het 78Color System voor de techniek, voor de persoonlijke verbinding maak ik gebruik van mijn intuïtie. Ik heb oog voor detail, stel veel vragen en heb een groot luisterend oor. 

Deze mix vertaal ik naar de beelden: ik ontwerp, illustreer en schrijf aansluitend op wie je als ondernemer bent. En natuurlijk toets ik dat steeds opnieuw: Klopt het nog? Voelt het goed voor jou?

Garderobechecks en duurzame personal shopsessies horen er ook helemaal bij. Dat levert ideale outfits op voor fotoshoots. Deze foto’s combineer ik met het logo, de huisstijlkleuren, vormentaal en schrijfstijl zodat het totale plaatje klopt! Zo zie je de stijlsignatuur ontstaan. We zetten een uitstraling neer “die ademt wie jij bent”. 

Kan een huisstijl worden ontwikkeld zonder imago-advies? Of op basis van het advies van een andere imago-adviseur? En doe je ook nog ander grafisch werk?

Ja hoor, bijna alles kan ☺. Ik geef imago-adviezen zonder grafisch ontwerp. Ik ontwikkel een stijlsignatuur op basis van adviezen van collega’s. Ik ontwerp huisstijlen voor ondernemers zonder imago-advies. En ik ontwerp magazines, boeken, illustraties of projectstijlen. 

Schrijvende ontwerper, hoezo?

Voordat ik ontwerp, schets ik niet; ik schrijf. En omdat ik zoveel schrijf, komt het voor dat ik ook tekst schrijf voor de ondernemers waarvoor ik ontwerp. Schrijven helpt me de wereld doorgronden. Dat heeft een diepere laag: op mijn 38e ontdekte ik dat ik autisme heb. Ik schrijf op dit moment een autobiografisch boek: Zee van ruimte, leven met autisme. Ontwerpen, schrijven, imago-advies geven; het past allemaal bij de talenten die ik mede dankzij het autisme heb kunnen ontwikkelen. 

Meer lezen en bekijken over Merijntje Betzema?

Boek: https://merijntjeaanderijn.nl/zee-van-ruimte-leven-met-autisme/

Schrijvende ontwerper en imago-adviseur: https://merijntjeaanderijn.nl/

Imago-advies: https://confidencebycolor.nl/

Schuiven naar boven
Right Menu Icon