Gisteren was het zover. Ik gaf voor de allereerste keer mijn workshop ‘’Kleur je carrière”, een workshop over het inzetten van kleur en vorm in kleding om je (carrière) doelen te bereiken. Vijftien medewerkers van de Universiteit Utrecht hadden zich ervoor opgegeven. Die nacht sliep ik onrustig. Gedachten maalden door mijn hoofd: Wat als mijn oefeningen niet aansluiten bij de verwachtingen van de deelnemers? Is de groep niet te groot? En is zo’n workshop geven überhaupt wel iets voor mij?
Zenuwachtig reisde ik af naar Utrecht. Maar toen ik aankwam in de deftige zaal waar ik mijn workshop gaf, verdween mijn angst als sneeuw voor de zon. De groep die ik aantrof had er veel zin in en was vanaf het begin tot het eind één al oor. Er werd gelachen, maar er werden ook serieuze vragen gesteld. Één van de deelnemers vertelde dat ze er last van had dat anderen vaak dachten dat ze student was, terwijl ze al jaren als universitair docent werkte. Hoe kon ze zich zo zich kleden, dat ze er wat serieuzer en volwassener uitzag? Dat was precies waar mijn workshop overging. Hoe kan je met kleuren en vormen in je kleding jouw uitstraling zo beïnvloeden dat je overkomt zoals je wilt overkomen?
De workshop bleek goed te passen bij het kennisniveau en de behoeften van de deelnemers. Na afloop kreeg ik meteen de vraag of ik binnenkort ook beschikbaar was voor een individueel kleuradvies. En er werd alvast gepolst of ik ook zulke sessies aan studenten wilde geven. Dit zou namelijk een waardevolle training zijn voor iedereen die zich binnenkort op de arbeidsmarkt begeeft.
Wat ik heb geleerd van deze ervaring is dat je gewoon in het diepe moet springen. Ook al heb je nog geen zwemdiploma, duik er toch gewoon in! Dat is de beste manier om te leren. Nu weet ik dat workshops geven bij mij past, maar ontdekken dat iets niet werkt of niet voor jou is, is net zo waardevol. En daar kom je alleen achter door te doen.
Dat mijn workshop goed ging, heb ik voor een groot deel te danken aan de opleiding Kleur van Regien Strategier die ik vorig jaar afrondde. Dat was een ongelooflijk inspirerende opleiding, niet in de laatste plaats vanwege mijn docent Anneke Dercksen. Van haar deskundigheid, kennis en creativiteit heb ik enorm veel geleerd. Ook haar betrokkenheid is erg fijn. Toen ik haar vertelde dat ik een workshop wilde ontwikkelen, kon ik direct bij haar terecht voor een brainstorm en een hele sloot ideeën. En de dag na mijn workshop belde ze op en gaf ze tips voor hoe ik verder kon gaan op de weg die ik nu bewandel. Zo waardevol om een ervaren mentor naast je te hebben als je nieuwe, spannende dingen doet.
Een ervaren mentor ben ik nog niet, maar met de ervaring van gisteren op zak zeg ik graag tegen jullie: Wil je een workshop geven? Wees mild voor jezelf, laat die zenuwen er zijn en doe het!