In onze basisopleiding Kleur behandelen we verschillende onderwerpen. Aan de basis van de opleiding ligt het leren herkennen van kleurkenmerken bij onze klanten. Dat is niet altijd zo eenvoudig. Het is deels techniek, deels theorie en deels inzicht. De analysetechniek gaat volgens een vast protocol. Je probeert erachter te komen welke kleurkenmerken je klant heeft om op grond daarvan een kleuradvies te kunnen geven.
Een goed kleuradvies betaalt zich altijd uit, want je weet welk type kleuren jou staan. Daardoor het zoeken wordt het kopen van kleding een stuk makkelijker. Je kunt in de winkel zomaar hele kleurvakken overslaan! Geloof het of niet, maar je spaart geld uit, juist omdat je niet lukraak koopt wat je/er wordt aangeboden, maar veel kritischer selecteert.
Je krijgt complimenten en wie is daar niet gevoelig voor?
Het grootste voordeel zit natuurlijk in het feit dat je er in jouw kleuren veel beter uitziet dan in kleuren die tegen je natuurlijke eigenschappen ingaan.
Terugkomend op een van de lessen (de 5e) in de Basisopleiding Kleur, wil ik jullie de reacties van de cursisten meegeven om een beetje idee te krijgen met wat er nu toch gebeurt in de lessen.
Het ging om de les kleurcollages en kleurreeksen. De cursisten maken de collages gewoon op de ouderwetse manier van papier. Heerlijk fröbelen, zo wordt het ook ervaren. Je bent een dag intensief bezig onder leiding van de docent, die ieder moment kan bijsturen.
Het leerrendement is hoog, net zoals het plezier dat eraan beleefd wordt. En heel fijn is, dat je met een bijna af resultaat naar huis gaat. Het doel is om te leren kijken, kijken naar kleur en door de oefeningen kleuren kunnen analyseren op hun veelzijdige kenmerken.
Ervaring van cursisten in de Basisopleiding Kleur
Colette, cursist:
Voor haar was ‘saamhorigheid’ het sleutelwoord van de dag. Ze vond het hoe dan ook heel leuk. Ze vertelde dat het haar echt wat deed. Kleur is emotie, zij werkt altijd op gevoel. Dit hoort echt bij haar. Wat ze leerde was het proces van herkennen van de ondertonen. Door kleuren tegen elkaar te leggen, zie je wat ze met elkaar doen.
Halina, cursist:
Voor haar was ‘vreugde’ het sleutelwoord. Ook voor haar was het fröbelen een feestje. Er ontstaat wat onder je vingers. Het worden bijna kunstwerken en dat maakt je gelukkig. Je krijgt steeds meer inzicht in de kleureigenschappen. Zij vertelde dat ze sowieso dol is op verzamelen en dat doe je hier ook. Je verzamelt kleuren en doet er iets mee. Samen iets doen, met elkaar in zo’n sfeer werken. Heerlijk! Ze ervoer een grote gedrevenheid en kennis vergaren is leuk!
Louise, cursist:
Haar sleutelwoord was: ‘constructief’. Hier ben je bezig met de kern van het vak: Kleurenkennis. Opbouwend aan de basis werken. Iedereen op zijn eigen manier bezig en toch samen. Elke les als Anneke (Dercksen, de docent) gaat vertellen, leert ze er weer wat bij en wordt ze bevestigd in haar kennis. Ze ervaart het als een verrijking.
Greetje, cursist:
Sleutelwoord voor Greetje: ‘onderling warm’. Het ligt bij jezelf en het voelt goed en prettig. Je leert in een ontspannen sfeer. Wat ze vooral leert is heel goed kijken (wat ook het doel was van deze les). Moeilijk is kleuren te ordenen van koel naar warm, maar onder begeleiding krijgt ze het toch in haar vingers. Ze benoemt vooral de sfeer. Dit gaat verder dan de oppervlakte.
Els, cursist:
Het sleutelwoord voor Els is ‘verdieping’. Verdieping in haar leven. Ze is er rijker van geworden, zegt ze. Zelf is ze niet zo crea, maar het is verrassend dat er toch zoveel gebeurt en uitkomt. Ze dacht een technische kleuropleiding te gaan doen en ze krijgt de psychologische werking van kleur erbij! Dat had ze nooit verwacht. Door kleurenanalyses bij haar proefpersonen te doen, begrijpt ze deze mensen ineens beter. Dat vooral maakt het voor haar waardevol. Een soort bonus bij de opleiding! Er ontstaat meer inzicht in mensen.
Anneke, de docent:
Voor haar is deze les ‘ontspanning’. Rustig in een gemoedelijke sfeer de cursisten begeleiden in hun proces. Iedereen is gemotiveerd, dat is zo fijn, ze zijn gefocust, ze blijven bij zichzelf. Ze ziet ze in zo’n dag groeien. Door het werken aan de collages in de les, kun je het proces veel beter begeleiden en hoeven ze thuis niet in hun eentje te worstelen met het kiezen van de kleuren.
Ben jij geïnteresseerd in de Basisopleiding Kleur?
Onze Basisopleiding Kleur duurt zeven dagen. In de opleiding richten we ons allereerst op de theorie: het 78Color System©, de analyse-methodiek met onze kleurkragen en de Kleurenleer. Daarna volgt de praktijk. Daarin leer je kleurkenmerken bij je klanten te herkennen, te analyseren en met die gegevens te adviseren.